Gezilecek Yerler

Cumalı Kızık

Cumalıkızık: Bursa’nın en eski yerleşim alanlarından biri olan ve UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Cumalıkızık Köyü, il merkezine yaklaşık 17 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Günümüzde turistlerin yoğun ilgisi sebebiyle kültür turları listelerinin en başında olan Cumalıkızık, aynı zamanda son yıllarda sinema sektörünün de ilgisini çekmiş, birçok dizi ve filme ev sahipliği yapmış bir bölgedir.

Trilye: Hem günübirlik hem de birkaç gün kalıp tatil yapabileceğiniz, baştan sona keşfedilmesi gereken bir yer olan Trilye, uzun bir dönem Rum halkının yaşadığı bir bölgedir. Tarihi kiliselerini gezi rotanıza ekleyebilir ve günün ilk saatlerinde Trilye Plajı’na giderek denizin tadını çıkarabilirsiniz. Bursa gezilecek ve görülecek yerler listenize Trilye´yi mutlaka eklemelisiniz.

Gölyazı

Bursa’nın Nilüfer ilçesinde yer alan Gölyazı Köyü ilginç doğal yapısı ile Karadağ’ın meşhur Sveti Steffan Köyü’nü andırıyor. Efsanelere konu olan Apollonia’nın merkezi olarak bilinen Ulubat Gölü kenarındaki bu küçük yarımada 250 yıllık Rum Evleri, 700 yılı aşkın Ağlayan Çınarı, eşsiz coğrafi yapısı ve kuş cenneti olma özelliği ile Gölyazı, haftasonu yeni yer keşfetmek isteyenler için biçilmiş kaftan.

Efsaneye göre yıllar önce Odryes Çayı Bandırma’dan denize dökülürmüş. Bu çayın bulunduğu yerde Melde Krallığı, bugünkü Ulubat Gölü’nün bulunduğu yerde Apollonia Krallığı varmış. Melde Kralı bir gün Apollonia Kralı‘nın kızını oğluna ister. Ancak Apollonia Kralı’nın kızı bu evliliğe razı değildir. Apollonia Kralı da kızını korumak için bir tepe üzerine saray yaptırır ve kızını buraya saklar. Bu duruma çok kızan Melde Kralı intikam ateşi ile yanıp tutuşur. Odryes Çayı’nın yolunu değiştirerek tüm Apollonia’nın sular altın kalmasına neden olur. Prensesin kaldığı saray da sularla çevrili bir ada olarak kalır. Efsaneye göre bugünkü Ulubat Gölü böyle oluşur.

İnsan buraya gelince Türkiye’de böyle yerler de mi varmış diye kendine sormadan edemiyor. Zaten Gölyazı’nın tamamı bugün birince derece sit alanı. 2006 yılından beri de Tarihi Kentler Birliği’ne üye. Eğer bir fotoğraf tutkunu iseniz burası tam da size göre bir yer.

Gelelim Gölyazı’nın devasa çınarının hikayesine. Burası yıllar boyunca Türkler ile Rumların beraber yaşadığı bir Rum köyü imiş. Ancak Kurtuluş Savaşı Sonrası’nda yaşanan mübadele ile buradaki Rumlar Selanik’e gitmek zorunda kalırlar. O zamanlar birbirlerine deli gibi aşık olan Mehmet ile Eleni ayrılmak zorunda kalır. Mehmet sevgilisinin peşinden gider ama Eleni’nin abisi biz artık düşanız gelme der. Mehmet ısrar edince abisi onu hançer darbeleri yaralar. Mehmet son bir güç ile Eleni ile her zaman gizlice buluştukları çınar ağacına gider. Bu durumu öğrenen Eleni de ailesinin yanından kaçıp çınara geldiğinde Mehmet’in öldüğünü görünce sevgilisinin yanında intihar eder. Efsane bu ya, çınar da o günden bugüne ağlar.

Emir Sultan

Türbeler ve Camiler: Tarihi ve kültürel zenginliğiyle ziyaretçilerini kendisine hayran bıraktıran Bursa’da türbe ve camilerin sayısı bir hayli fazladır. Özellikle yıl içerisinde gelen turistlerin büyük bir kısmı sadece türbe ve camileri ziyaret ediyor. Yeşil Türbe, Yeşil Cami, Bursa Ulu Cami, Yıldırım Türbesi, Emir Sultan Cami ve Türbesi, Osman Gazi Türbesi, Orhan Gazi Cami ve Türbesi, Hatuniye Türbesi, Şehzade Mahmut Türbesi, Kara Mustafa Paşa Türbesi, Hamza Bey Türbesi, Kırgızlar Türbesi ve Üftade Cami, Bursa gezilecek yerler listenize dahil olabilecek yerlerden birkaçı.

Kilise ve Sinagoglar: Bursa’da farklı kültüre sahip medeniyetler hüküm sürmüştür. Bu yüzden Bursa’da cami ve türbelerin dışında kilise ve sinagogların da sayısı oldukça fazladır. Eğer tarihi yapılara ilginiz varsa İznik’teki Aziz Tryphonos Kilisesi, Koimesis Kilisesi, Mudanya’daki Kemerli Kilise, Kumyaka Taxiarchoi Kilisesi, Dereköy Kilisesi, Apostoloi Kilisesi ve Osmangazi’deki Geruş Sinagogu görmeniz gereken yapılar arasında bulunuyor.

Doğal Güzellikler: Bursa’nın her noktasında doğanın farklı yüzlerini görmeniz mümkün. Kestel’deki Saitabat Şelalesi, Karacabey’deki Dalyan Gölü, İznik’teki Sansarak Kanyonu, İznik Gölü, Osmangazi’deki Reşat Oyal Parkı, Botanik Park, İnegöl Ormanları, Oylat Şelalesi ve Oylat Mağarası Bursa’ya gelmişken ziyaret etmeniz gereken lokasyonlardan birkaçı.

Bursa Kaplıcaları: Bursa, termal turizmin denilince akla ilk gelen yerlerden birisidir. Bursa otellerinde konaklamayı tercih ederseniz, şehrin kaplıcaları ile ünlü bölgelerine yolculuk yapabilirsiniz. Hatta Bursa termal otellerinde de konaklayarak şifalı suların tadını istediğiniz an çıkarabilirsiniz. Mustafa Kemal Paşa’daki Tümbüldek Kaplıcaları, Orhangazi’deki Keramet Kaplıcaları ve Oylat Kaplıcaları tercih edebileceğiniz termal bölgeler arasında bulunuyor.

Mudanya

Misi:
Misi ya da bugünkü adı ile Gümüştepe Mahallesi Bursa’nın Nilüfer İlçesi’nde Bursa’dan yaklaşık 12 km uzaklıkta oldukça içinden dere geçen şirin bir köy. Köyün oldukça renkli mimarisi bile tek başına köyü gezmeniz için bir sebep olabilir. Misi Köyü gezilecek ve görülecek yerler anlamında haftasonu gezginleri için oldukça cazip bir destinasyon.
Köyün kuruluşu M.S. 183’e dayanıyor. Alex adlı bir keşiş ve yanındaki 85 Hıristiyan, o zamanki adı ile Mysia‘a yerleşiyor. Köy İncil konsüllerinin yapıldığı bir yer olduğu için Hırıstiyanlar için ayrı bir öneme sahip. Ayrıca köyde yer aldığı söylenen Kavacık Sultan Yatırı‘nın da müslümanlar için önemli olduğu söyleniyor. İşin ilginç yanı ise kimmiş bu Kavacık Sultan diye araştırdığımda kendisinin Bursa’nın fethi öncesi kendisine saldıran 15 Bizans askeri öldürdüğü rivayet edilen baciyan-i rumlardan bir kadın olduğunu öğrendim. Bu açıdan köyün müslümanlar için önemi konusunda ben pek bağlantı kuramadım.

Misi her ne kadar eski bir Rum Köyü olsa da mimari açıdan Osmanlı izleri görülüyor. Klasik ahşap evler Osmanlı’da sıkça görülürdü. Safranbolu evleri ya da Topkapı Sarayı yanındaki Soğukçeşme Sokak’taki ahşap evler bu mimarinin en bilinen örnekleri. Misi köyünde bu ahşap evler bir renk cümbüşü içerindeler. Köy 1989 yılında kentsel sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış. Bugün birçok yapı restore edilerek köyün orijinalliği korunmaya çalışılıyor.

Bursa